piec-konwekcyjny

Czy lepszy będzie piec konwekcyjny czy konwekcyjno-parowy?

Prowadzenie gastronomii wiąże się z koniecznością podjęcia wielu ważnych decyzji, od których zależy jakość świadczonych usług. Od tych bardziej istotnych jak sprzęt, w którym przygotowywane jest jedzenie, po te drugoplanowe jak meble czy wystrój sali. Jednak finalnie każdy z tych elementów jest składnikiem układanki i ma wpływ na zadowolenie klientów, co jest najważniejszym kryterium oceny. W tym wpisie rozważymy czy lepszym wyborem będzie piec konwekcyjny czy też konwekcyjno-parowy. A może nie ma to większego znaczenia?

Piec konwekcyjny a konwekcyjno-parowy – czym się różnią?

Piec w gastronomii to podstawa. Bez niego niemożliwe byłoby przygotowanie wielu dań,a od jego jakości grzania zależy jakość przygotowywanej potrawy i jej smak. Czym zatem różnią się piece konwekcyjne od konwekcyjno-parowych? Przede wszystkim sposobem grzania. Pierwsze, to tradycyjne piece używane od dawna w gastronomii, które zapewniają stałą cyrkulację ciepłego powietrza i wymuszają jego ruchy poziome. Zapewniają wysokiej jakości grzanie i gwarantują równomierne podgrzanie znajdujących się w piecu dań. Natomiast piece konwekcyjno-parowe do podgrzewania używają nie tylko ciepłego powietrza, ale także pary wodnej, dzięki czemu potrawy stają się bardziej soczyste i aromatyczne. Zaletą stosowania tego rodzaju pieców jest także krótszy czas podgrzewania dań. Dodatkowym atutem jest także możliwość przygotowania wielu dań jednocześnie, bez przenikania się zapachów.

Wielu właścicieli gastronomii, szczególnie na początku swojej drogi, gdzie konieczne jest wiele inwestycji, szuka sposobów na oszczędności. Jednak zakup sprzętu, to inwestycja na lata i nie powinno się doszukiwać w jego jakości sposobu na oszczędność. Jak zatem pogodzić niewielki budżet i chęć posiadania wysokiej klasy sprzętu gastronomicznego? Idealnym rozwiązaniem jest wypożyczenie pieca, zamiast jego zakupu.

Jakie zalety ma wypożyczenie sprzętu gastronomicznego?

Wypożyczenie sprzętu gastronomicznego pozwala na posiadanie wysokiej klasy urządzeń bez konieczności inwestowania gotówki czy też zaciągania kredytu. Jest to podstawowa zaleta, dla której początkujący właściciele gastronomii decydują się na podjęcie takiego kroku. To także świetny sposób, kiedy chcesz sprawdzić, czy Twój biznesplan przyniesie sukces. Wypożyczenie sprzętu daje Ci elastyczność i pozwala na łatwą zmianę planów, kiedy tego potrzebujesz. Daje Ci także możliwość przetestowania różnego rodzaju sprzętów i dobrania takiego, który najlepiej spełnia Twoje potrzeby. Wypożyczenie pieca konwekcyjnego lub konwekcyjno-parowego to także sposób na rozbudowę kuchni, kiedy tego potrzebujesz. Jeśli na co dzień zajmujesz się mała gastronomią i nie potrzebujesz więcej niż jednego pieca, jednak otrzymasz ofertę zorganizowania większego wydarzenia – wypożyczalnia sprzętów pomoże Ci rozwiązać ten problem bez konieczności ponoszenia większych inwestycji.