Wynajem czy kupno przyczepy gastronomicznej?

Przyczepa gastronomiczna może być świetnym uzupełnieniem organizowanego przez Ciebie eventu. Ponieważ jej zakup jest dużym wydatkiem, rzędu kilku- lub kilkunastu tysięcy złotych, wiele osób decyduje się na jej wynajem. Jest to rozwiązanie warte uwagi, jeśli organizowany event będzie wydarzeniem jednorazowym lub też powtarzającym się stosunkowo rzadko – na przykład dwa razy ciągu roku.

Zalety wynajmu przyczepy gastronomicznej

Rozmaite zalety przemawiają za wynajmem przyczepy gastronomicznej, a nie zakupem. Przede wszystkim jest to rozwiązanie bardziej elastyczne, zarówno z perspektywy finansowej jak logistycznej. Nie wymaga inwestycji dużych środków finansowych oraz nie wiąże się z koniecznością przechowywania przyczepy w okresie jej nieużytkowania. Również jej konserwacja i naprawa nie będzie Twoim problemem.

Przyczepy gastronomiczne przeznaczone na wynajem są przy tym w pełni zgodne z wymogami sanepidu oraz prawnymi. Korzystając z nich nie narażasz się na wizytę kontrolną ze strony urzędników takich instytucji. Ponadto nie musisz martwić się ich ubezpieczeniem, ani transportem na wybrane miejsce. Usługodawca załatwia te sprawy za Ciebie.

Zalety zakupu przyczepy gastronomicznej

Zakup własnej przyczepy jest większym wydatkiem, jednak niesie z sobą pewne istotne korzyści, które warto mieć na uwadze w czasie przygotowań do zorganizowania eventu. Przede wszystkim posiadanie własnej przyczepy pozwala na swobodne korzystanie z niej w dowolnym momencie i miejscu.

Masz też możliwość jej dostosowania do aktualnie przeprowadzanego eventu, potrzeb i swoich preferencji. Dotyczy to nie tylko wyboru elementów wyposażenia przyczepy, ale także zmiany jej charakteru wizualnego.

Również koszty eksploatacji mogą okazać się niższe w przypadku zakupu przyczepy niż jej najmu. Dotyczy to zwłaszcza osób planujących korzystanie z przyczepy regularnie i w perspektywie długoterminowej. Dlatego na jej zakup decydują się przede wszystkim podmioty organizujące eventy z określoną na kilka lat w przód częstotliwością.

Jakie przyczepy gastronomiczne warto wybierać?

Istnieje wiele rodzajów przyczep gastronomicznych, o odmiennym układzie, konstrukcji, wielkości, wyposażeniu i przeznaczeniu. Każda z nich może okazać się dobrym wyborem, jeśli planujesz zorganizować event z poczęstunkiem lub strefą gastro.

Najczęstszym wyborem jest przyczepa z grillem elektrycznym lub gazowym. Jest przeznaczona do przygotowywania potraw grillowanych, takich jak kiełbaski, hamburgery, kurczaki. Oprócz grilla, powinny znajdować się w niej ruszty, piecyki podgrzewające i lady do wydawania posiłków.

Przyczepa z lodami jest oczywiście przeznaczona do sprzedaży lodów. Posiada specjalne zamrażarki do ich przechowywania oraz pełne wyposażenie służące do ich serwowania. Przyczepa z lodami jest wybierana zwłaszcza do organizacji eventów lokalnych oraz dedykowanych dla rodzin – pikników, koncertów.

Przyczepa z barem to wybór tych, którzy pragną zorganizować strefę alkoholową podczas eventu. Przyczepa taka powinna być wyposażona w lady dostosowane do przechowywania i użytkowania kegów, półki na alkohole oraz miejsca na noże, blendery, shakery i pozostałe elementy wyposażenia.