Jaki jest koszt wynajmu sprzętu gastronomicznego?
Podobnie jak w branżach budowlanej czy samochodowej, tak i w gastronomicznej istnieją firmy oferujące usługi wynajmu specjalistycznego sprzętu. Gdy potrzebujemy wyposażyć nową restaurację albo zorganizować imprezę prywatną lub firmową, możemy zwrócić się do wypożyczalni cateringowej o potrzebne akcesoria.
Wypożyczalnie gastronomiczne oferują profesjonalny sprzęt do organizacji kuchni stacjonarnej i plenerowej, a także do wyposażenia sali dla gości. Z ich usług korzystają zarówno firmy – restauracje, domy weselne, instytucje – jak i osoby prywatne, które stoją przed zadaniem zorganizowania imprezy okolicznościowej.
Dzięki wypożyczalniom gastronomicznym, klienci oszczędzają sporo czasu, którego nie muszą poświęcać na poszukiwania niezbędnego sprzętu cateringowego oraz gotówki – gdy restauracja nie może sobie pozwolić na zakup drogiego, profesjonalnego wyposażenia lub zwyczajnie brakuje jej wystarczającej ilości akcesoriów do obsługi konkretnego wydarzenia, wypożyczalnia gastronomiczna okazuje się zbawienna.
Co można znaleźć w ofercie wypożyczalni cateringowych?
W wypożyczalni cateringowej możemy znaleźć atrakcyjne oferty na wynajem m.in. porcelanowej zastawy, sztućców, pojemników do przygotowywania oraz transportowania żywności oraz naczyń do serwowania ciepłego i zimnego bufetu.
Oprócz tego w wielu wypożyczalniach można wynająć również wyposażenie sali restauracyjnej: stoły, krzesła oraz bieliznę stołową w szerokiej gamie kolorystycznej, a także elementy niezbędne do zorganizowania przyjęcia w plenerze: namioty imprezowe, oświetlenie, ławy piwne i grille przemysłowe – wszystko to w granicach kilkuset złotych za dobę wynajmu.
Wynajem – ile to kosztuje?
Im bardziej profesjonalnych sprzętów potrzebujemy, tym droższe będą ich stawki wynajmu. Pewne różnice mogą pojawić się między ofertami poszczególnych wypożyczalni gastronomicznych, jednak ceny są na rynku bardzo podobne.
Wynajęcie zastawy stołowej kosztuje około 0,50-1,00 zł za sztukę, podobnie z kieliszkami. Z kolei naczynia do serwowania dań (półmiski, miski, patery) wynajmiemy w cenach od 5 do 10 zł/szt., w zależności od wielkości naczynia oraz materiału, z jakiego jest wykonany.
Niezbędne do przygotowywania posiłków garnki, patelnie i rondle występują w ofertach wynajmu w cenie kilkudziesięciu złotych za sztukę. W asortymencie wypożyczalni dostępne są również akcesoria przydatne do organizacji kuchni w plenerze, tj. ekspres do kawy (wynajem w cenie około 200 zł), namioty (200-500 zł w zależności od wielkości), a nawet całe mobilne kuchnie z odbiorem sanepidu – taka kompleksowa usługa jest oczywiście wyceniana indywidualnie