Jak wybrać podgrzewacze do potraw?

Podgrzewacze potraw znajdują zastosowanie w restauracjach, barach, stołówkach, hotelach oraz innych miejscach usługowych. Pozwalają na utrzymanie potraw w wysokiej temperaturze przez długi czas. Jednocześnie przeciwdziałają ich wysychaniu, utracie smaku i zapachu lub absorbowaniu aromatów z otoczenia. Przygotowane wcześniej potrawy najlepiej jest trzymać właśnie w podgrzewaczach, gdzie będą przez cały czas gotowe do podania.

Konstrukcja podgrzewaczy do potraw

Poszczególne dostępne podgrzewacze mogą różnić się wieloma cechami. Konstrukcja to najważniejsza z nich. Najpopularniejsze urządzenia to modele prostokątne wyposażone w zdejmowaną lub uchylną pokrywę. Często wykonuje się je z zaokrąglonymi krawędziami, co ułatwia ich czyszczenie i minimalizuje zjawisko zalegania resztek żywności w kantach.

Wśród oferowanych znajdują się też podgrzewacze owalne, wyposażone w praktyczne pokrywy typu roll-top. Pokrywa taka chowa się w obudowie, co eliminuje problem jej odkładania na bok, gdzie zajmowałaby wolne miejsce.

Istnieją też podgrzewacze dedykowane do zup. Posiadają komory, których kształt odpowiada standardowym garnkom. Dzięki temu ułatwiają nakładanie potraw płynnych za pomocą chochli. Zaletą jest także duża objętość, co pozwala na przechowywanie wielu litrów kilku różnych zup.

Podgrzewacz do potraw – z czego wykonany?

Podgrzewacze muszą być wykonane z tworzyw odpornych na wpływ wilgoci oraz niereaktywnych chemicznie. Do takich należy stal nierdzewna, która nie ulega korozji i jest bezpieczna w czasie przechowywania żywności. Nawet po długotrwałym podgrzewaniu, żywność nie zaczyna do niej przylegać. Urządzenia ze stali nierdzewnej są dzięki temu łatwe w czyszczeniu i gwarantują wysoką jakość serwowanego jedzenia.

Stal nierdzewna świetnie też rozprowadza ciepło. Cała powierzchnia komór zostaje nagrzana szybko i równomiernie. Dzięki temu przechowywane w podgrzewaczach posiłki będą przez cały czas ciepłe, niezależnie w którym miejscu zbiornika się znajdują.

Warto też zwrócić uwagę na podgrzewacze wyposażone w polerowaną pokrywę lub w całości pokryte warstwą chromowaną. Dzięki temu urządzenie będzie prezentować się atrakcyjnie i w pełni profesjonalnie, a jego powierzchnia będzie połyskliwa i gładka. Niektóre modele mogą dodatkowo posiadać pokrywy z przeszkleniami, co jest to dużym ułatwieniem w czasie ich obsługi. Przeszklenia pozwalają na kontrolowanie znajdujących się w środku potraw bez odchylania pokrywy.

Sposób zasilania podgrzewacza do potraw

Podgrzewacze do potraw mogą być zasilane na paliwa, elektrycznie lub indukcyjnie. W pierwszym wypadku mowa o podgrzewaczach wykorzystujących specjalne pasty bądź żele, dostępne w puszkach. Urządzenia takie nadają się do stosowanie wewnątrz pomieszczeń. Po podpaleniu puszki z paliwem, zostaje ona umieszczona pod zbiornikiem. Wbrew pozorom ten typ płomienia jest bezpieczny i nie pozostawia sadzy.

Podgrzewacze elektryczne mogą być stosowane także na świeżym powietrzu. Są podpinane do sieci lub innego źródła energii elektrycznej. Są bezpieczne w użytkowaniu oraz pozwalają na precyzyjne ustawienie temperatury grzania.

Urządzenia indukcyjne to najnowocześniejsze sprzęty. Są wydajne i niskopoborowe, przez co pozwalają na minimalizację kosztów wynikających z ich użycia. Są też całkowicie bezpieczne – przeciwdziałają powstawaniu poparzeń i niwelują ryzyko wystąpienia pożaru. Lepiej też radzą sobie z utrzymywaniem temperatury na stałym poziomie przez długi czas. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą wypożyczalnia gastronomiczna.