patera

Jak podawać tort? Najciekawsze patery i ich dostępne rodzaje

Patera to najważniejszy element zastawy stosowany do wyeksponowania i serwowania tortów. Jest wykorzystywana podczas wesel, uroczystości rodzinnych, urodzin, jubileuszy. Patera powinna zostać dostosowana do tortu – jego rozmiaru, wyglądu jak i samej okazji, w czasie której jest serwowany. Dobrej jakości patera może być niczym dzieło sztuki, podkreślające unikatowy i wyjątkowy charakter całego wydarzenia. Poniżej prezentujemy najciekawsze i najpopularniejsze modele pater warte wyboru na czas organizowania imprez okolicznościowych.

Materiały na paterę – jakie warto wybrać?

Najpopularniejszym materiałem jest szkło. Wykonane z niego patery są prześwitujące, co pozwala na wyeksponowanie estetycznych walorów tortu z każdej strony. Patery szklane są też połyskliwe i gładkie, dzięki czemu prezentują się elegancko. Ich minusem może być dość duży ciężar, co potencjalnie tworzy problemy w czasie przenoszenia tortu.

Patery drewniane są rzadziej wybierane, jednak mają swoje unikatowe walory estetyczne. Doskonale pasują do imprez urządzanych na świeżym powietrzu oraz tych w stylu rustykalnym. Są lżejsze niż ich szklane odpowiedniki oraz łatwiejsze w przenoszeniu. Są też mniej narażone na uszkodzenia mechaniczne. Mogą też świetnie pasować do niektórych wypieków – babek, ciast kruchych i z owocami.

Patery aluminiowe to klasyczne rozwiązanie, wybierane do rozmaitych okoliczności. Mogą mieć różne kształty i układ, jednak najczęściej spotykamy się z paterami prostokątnymi. Wiele modeli jest wyposażonych w estetyczne wykończenia, co pozwala na ich dopasowanie do uroczystości eleganckich.

Rodzaje dostępnych pater

Patery mogą mieć różną konstrukcję i układ. Do najbardziej klasycznych należy patera ulokowana na nóżce. Modele takie są często wykonane ze szkła i pozwalają na estetyczne wyeksponowanie tortu spośród innych smakołyków. Świetnie sprawdzą się w przypadku stosunkowo niedużych tortów i ciast.

Patery piętrowe są wyborem idealnym, jeśli serwowany jest tort o dużej objętości – na przykład podczas wesela. Mogą też zostać wykorzystane do serwowania wielu ciast różnych typów. Dobrze sprawdzą się także w przypadku ciasteczek i tortów muffinkowych.

Patery obrotowe są wygodne w użyciu. Osoby siedzące przy stole mogą samodzielnie obracać paterą, wybierając po który kawałek ciasta sięgną. Patery obrotowe są najczęściej wykonane ze szkła i posiadają elementy metalowe odpowiedzialne za ich obracanie.

Patery wyposażone w klosz to idealne rozwiązanie na czas imprez organizowanych na świeżym powietrzu. Zdejmowana pokrywa będzie chronić ciasta przed pyłkami i innymi zabrudzeniami, a także przed wysychaniem. Powstrzyma także owady, które mogłyby zostać zwabione przez zapach owoców znajdujących się w ciastach.

Jak podawać tort z patery na talerz?

Przekładanie tortu z patery na talerz wymaga zachowania ostrożności oraz użycia specjalnych narzędzi. Przede wszystkim należy użyć noża do tortu, o odpowiednio szerokim i oszlifowanym ostrzu. Łopatka pomoże natomiast w nałożeniu odkrojonego fragmentu tortu na talerzyk.

Oprócz nich stosuje się także ozdobne widelczyki deserowe, przeznaczone do spożywania. Mogą być częścią gotowej zastawy stołowej, jak również zostać dobrane osobno. Najlepiej wypadają widelczyki w stylu retro, z ozdobnymi zakończeniami i długimi ząbkami. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą wynajmu pater i innych przedmiotów z naszej wypożyczalni gastronomicznej!